te lande


te lande 1.0

((vooral) in België)

in het land; vooral: in het land waarvan sprake is; in dit land
Vooral in België in gebruik, maar in de vaak gebruikte verbinding hier te lande ook gangbaar in Nederland.

Algemene voorbeelden


Slechts tweehonderd lagere scholieren en hun leerkrachten kwamen opdagen voor de muzikale wereldreis van Koloriek. Spijtig was dat, want het gebeurt te lande niet zo vaak dat men een kinderkoor kan zien optreden met professionele omlijsting in een programma dat muzikaal volwaardig te noemen is.

De Standaard,

Al speurend naar gevaarlijke gravers valt het op hoeveel graafmachines er te lande aan de slag zijn. Voor het leggen van distributiekabels of riolering, voor irrigatie van landbouwgronden, de aanleg van een zwembad of voor wegenbouw...

De Standaard,

Het was een tijdje stil rond Lili Dujouri, maar met een tentoonstelling bij Galerie Xavier Hufkens, haar eerste solopresentatie te lande sinds 1992, treedt ze nadrukkelijker dan ooit op het voorplan.

De Standaard,

De koninklijke trein baant zich dan een weg door een warrige mozaïek van sporen en seinen, en rijdt vervolgens in een lus via een kanaalbrug tot in het koninklijke residentieel domein. De kaartjesknipper van dienst roept dan: "Laken - Koninklijk Park"'! De trein komt tot stilstand voor een spoorwegtempeltje, het particuliere stationnetje van de koning. Klinkt het niet sprookjesachtig wanneer Albert in de keuken Paola even kan toefluisteren: "Schat, ik ben even in de tuin... De trein nemen." Dat kunnen zijn landgenoten normaal niet, maar ze zijn dan ook geen koningen! Hoewel, te lande grenzen vele arbeiderstuintjes met duiventillen, kippen- en konijnenhokken, meteen aan stationsperrons!

De Standaard,

De auteur van Inleiding tot de kennis van de ambtenaar was in de loop van zijn carrière in buitenlandse dienst aktief, onder meer als bestuursambtenaar op Java (hij was indoloog van vorming) en later werd hij door Nederland "uitgeleend" aan internationale instellingen. Dat betekende dat hij niet direkt onderhevig was aan de kwalijke invloeden en de intimidatie die konden uitgaan van het literaire epicentrum. Maar het nadeel is (vandaag meer dan ooit) dat je dan als auteur ook niet meedraait in de enorme mediamachine die te lande best-sellers maakt of kraakt.

De Standaard,

Voor een klein groepje dat samen wil huren valt het nog mee: een advertentie in de krant kan al wonderen doen als je nog geen kliekje kent. Maar zodra je aan iets groters begint, en als je denkt aan aankoop en verbouwing of bouwen, dan komt er heel wat meer bij kijken. Om dit op te vangen zijn er te lande een paar regionale kernen actief met het bij elkaar brengen van geïnteresseerden, het uitwisselen van informatie en het zoeken naar geschikte locaties: A'penhuys in Antwerpen, 't Breede Gezelschap in Gent, een groep in Leuven, eentje in Lier, Diksmuide, Aarschot, en wellicht zijn er nog meer.

http://www.samenhuizen.be/

Her en der worden te lande volwassen mensen in kippenpakken gesignaleerd terwijl ze ludieke slogans kakelen. Dat moeten dus de groenen zijn.

Werk, Josse De Pauw,

Rolstoelbasket is te lande zeer populair: "Je kan met een gewone rolstoel beginnen."

De Standaard,

"Reis met mij mee", zong Paolo Conte een vol Paleis voor Schone Kunsten voor. Overbodige vraag, want het optreden maandagavond was zeker het beste dat de ex-advocaat ooit te lande gaf.

De Standaard,

Laten we tenminste zo decent zijn, zegt Baldewijns, om de vonnissen van de rechtbanken uit te voeren en dus de illegale bouwwerken her en der te lande af te breken.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met substantief ervoor


  • de autosportoverheid te lande
  • de bouwgrondpolitiek te lande
  • de comités te lande
  • dorpjes te lande
  • de uitgeverijen te lande

Misschien moet de Nationale Sportcommissie, de autosportoverheid te lande, zich maar eens over de rally buigen. Het BK inkrimpen tot vier proeven, is een veelgehoorde suggestie.

De Standaard,

'Over welk stuk heb je het, over de bouwgrondpolitiek te lande of over de overnamepraktijken in de bedrijfssector?'

Big food of Big Mac?, Karel Osstyn,

Verder wordt er gerekend op inkomsten uit de manifestaties van de 60 lokale comités te lande.

De Standaard,

De volgende ochtend, toen Viktor de gordijnen openschoof, sneeuwde het nog steeds, onverminderd. De bedolven daken kwamen zo uit een tekenfilm; op de vensterbank van zijn kamer mat Igor eenentwintig centimeter. Extra journaals op de openbare omroep toonden helikopterbeelden van afgesneden dorpjes te lande.

Blanco, Peter Terrin,

Sommige Franse striptekenaars met nogal wat potentieel in huis komen niet aan de bak bij de grote uitgeverijen te lande en worden aangetrokken door Japanse uitgevers om Franse strips in mangavorm te maken.

De Standaard,

  • bankiers te lande
  • bioscoopexploitanten te lande
  • diplomaten te lande

"Voor veel beleggers blijkt de stap naar de bank of beursvennootschap uiteindelijk het moeilijkst", zegt van den Donk. "We gaan dit jaar een ludieke actie lanceren om die instapdrempel aanzienlijk te verlagen." [...]. Dat die drempel hoog ligt, heeft wellicht ook veel te maken met het gebrek aan kennis bij de bankiers te lande. Belfox heeft ook voor hen een opleidingsprogramma lopen.

De Standaard,

Emmerichs SF-triller, waarin kwistig met speciale effecten wordt omgesprongen, komt bij ons uit op 9 oktober. De bioscoopexploitanten te lande hopen dat Independence Day het bioscoopbezoek, traditioneel erg blockbuster - gevoelig, opnieuw aanwakkert.

De Standaard,

Bij de cameraploegen van VTM en RTBf slaat de zenuwachtigheid toe. Voor hen tikken de uren extra-duur. Vier uur en vele gepeperde gsm-rekeningen naar Zaïrese diplomaten te lande en in Brussel later, bieden de journalisten, die heel expliciet voor het interview waren ontboden, zich opnieuw aan.

De Standaard,

met bijwoord


  • ergens te lande
  • nergens te lande

Er gaat nauwelijks een week voorbij zonder dat er ergens te lande wel een kongres wordt georganizeerd waar academici zich buigen over het probleem van de achterblijvende private konsumptie.

De Standaard,

Zeer graag mijnheer, hervatte ze, maar ik zou toch liever een wat regelmatiger leven leiden zonder die nachtdiensten en zo, en ik heb [...] van André gehoord dat nergens te lande de sfeer zó fijn en kameraadschappelijk is als hier, is dat echt waar mijnheer?

De wekker, André Janssens,

Vaste verbindingen


hier te lande

  1. in het land waarvan hier sprake is; in dit land
    Zeer frequent aangetroffen, zowel in België als in Nederland. Vaak ook verbonden met een zelfstandig naamwoord ervoor.

    Hier te lande start het wielerseizoen op de weg vandaag. Naar klassieke gewoonte gebeurt dat ter gelegenheid van de Omloop Het Volk.

    De Standaard,

    In een zaak van een Egyptische vreemdeling stelde de rechtbank dat ten aanzien van de stelling dat hij omwille van de zorg van zijn kind en de drie kinderen van zijn partner niet kan terugkeren naar Egypte van belang is dat hij niet heeft aangetoond dan zijn aanwezigheid hier te lande voor de kinderen onontbeerlijk is.

    http://ruljis.leidenuniv.nl/group/jfsa/www/migrecht/vernieuwing/nl%20versie/teksten_online.htm#scripties,

    Het is big business gebleken, de particuliere schoonheidsmarkt waar hij een jaar of zeven geleden in stapte. Terwijl er tien jaar terug, hij kan het zich bijna niet meer voorstellen, nog nauwelijks cosmetische chirurgie in Nederland was. Nu is liposuctie de meest uitgevoerde cosmetische ingreep hier te lande en ook Botox, de injecties met het giftige botuline-toxine die rimpels in het gelaat letterlijk lamleggen, is 'booming'.

    Trouw,

    Jan Steen (1626-1679) is de enige schilder aan wie een gezegde gewijd is. "Een huishouden van Jan Steen"' geldt hier te lande niet als een kompliment. Geduid wordt daarmee eufemistisch op de troep en de chaos.

    De Standaard,

    Rond 1000 jaar na Christus liepen er in deze streken mannen rond die iets verkochten, de zogenaamde marskramers. Dit vanwege het feit dat de steden en dorpen hier te lande te klein waren en er zodoende geen winkels bestonden. Op jaarmarkten verkochten deze marskramers hun waren.

    http://www.gapers.nl/

    Bij verlichte academici hier te lande horen we steeds vaker de roep naar kolleges in het Engels.

    De Standaard,

    Het onderwijs hier te lande heeft de kans gemist om in de middelbare school het vak filosofie in te bouwen.

    De Standaard,

    Succes verzekerd, overigens, als je uit de gratie valt van de autorititen en er een proces tegen je boek wordt aangespannen: Ovidius, Galileo, Flaubert, Joyce, Nabokov, Burroughs, of hier te lande Reve hebben daar garen bij gesponnen.

    http://www.balie.nl/slaa/,

    De BBS verkiest jaarlijks de sportman en -vrouw van het jaar en organiseert een Prijs van de Sportpers onder zijn beroepsleden ter aanmoediging van de kwaliteit van de sportjournalistiek. Maar bovenal wil de bond blijvend ijveren voor degelijke werkomstandigheden voor zijn leden, hier te lande en in het buitenland.

    http://www.bbs-apbjs.be/index.html

overal te lande

  1. ( (vooral) in België)
    overal in het land; overal in het land waarvan sprake is
    Vaak ook verbonden met een zelfstandig naamwoord ervoor.

    Het aandelenklimaat is niet slecht en nogal wat bankdirecteurs overal te lande sloven zich uit om dat aan hun klanten duidelijk te maken.

    De Standaard,

    VLD-voorzitter Herman De Croo lacht in zijn vuistje, en houdt overal te lande toespraken over "het afbrokkelend cement in de regeringskoalitie".

    De Standaard,

    Premier Dehaene keurt de werkonderbrekingen en stakingen overal te lande niet zonder meer goed.

    De Standaard,

    Wie vandaag de bus neemt op een van de talrijke lijnen van de buurtspoorwegen, staat er meestal niet bij stil dat ook deze maatschappij overal te lande over een uitgebreid net van sporen, stations, stelplaatsen en haltes beschikt, of eerder beschikte.

    http://www.modelspoormagazine.be/Archief2.asp?id=158

    "Met een dopplerapparaat wordt de bloeddruk aan de arm en de enkel gemeten. De gemeten waarden worden vergeleken en die verhouding geeft dan de enkel-armindex", aldus dokter Bruninx die overal te lande workshops verzorgt voor huisartsen.

    Gazet van Antwerpen,

    Met Mobistar, een gezamenlijke onderneming van France Télécom en Telindus, gaat Cordier vanaf einde augustus de Belgacom-dochter Proximus beconcurreren op de mobilofoonmarkt. Maar om de verbinding te leggen tussen de centrales en de basisstations die overal te lande de signalen van de gsm-mobilofoons gaan oppikken, heeft Mobistar hoge-snelheidslijnen nodig.

    De Standaard,